Ole oman itsesi paras ystävä

Puhun usein itselleni todella julmasti. Olen vaativa, vähättelevä ja ilkeä. En usko omiin mahdollisuuksiini onnistua. Syyllistän itseäni epäonnistumisistani ja heikkouksistani. Vähättelen kykyjäni ja valmiuksiani. En koskaan anna itseni unohtaa menneitä kömmähdyksiäni, vaan muistuttelen itseäni jatkuvasti huonoimmista ja heikoimmista hetkistäni.

thumb_IMG_1549_1024

Muita ihmisiä kohtaan osaan mielestäni olla melko empaattinen. Läheisimmissä suhteissa on tietenkin aina sokeita pisteitä, mutta pyrin olemaan hyvä äiti, vaimo, tytär, sisko ja ystävä. En koskaan sanoisi perheenjäsenilleni ja ystävilleni mitään sellaista mitä päässäni sanon itselleni. En koskaan edes ajattelisi heistä sillä tavalla kuin ajattelen itsestäni. Pyrin kannustamaan heitä, puhumaan heille ymmärtäväisesti ja rakastavasti.

thumb_IMG_1550_1024

Kuulin ensimmäistä kertaa jo vuosia sitten elämänohjeen ”Puhu itsellesi kuin ystävälle”, ja olen kyllä yrittänyt noudattaa sitä. Kun saan itseni jälleen kerran kiinni itseni ruoskimisesta ja morkkaamisesta, yritän ajatella mitä sanoisin vastaavassa tilanteessa omalle ystävälleni. Ohjenuora on hyvä, sillä se todella kääntää ajatusten suunnan aivan päinvastaiseksi. Teoriassa sen avulla voi oppia puhuttelemaan itseään ymmärtäväisesti ja empaattisesti. Olen huomannut, että itsensä ruoskimisen kierteestä on vaikea päästä irti, mutta toisaalta on ollut lohdullista edes oppia tunnistamaan ne hetket jolloin olen liian julma itseäni kohtaan. Vaikka en saisi sisäistä kiusaajaani täysin lopettamaan, voin ainakin vähän irtautua sen äänestä.

thumb_IMG_1545_1024

Tämä Kristina Kuzmicin video itsensä puhuttelemisesta sai tänään silmäni avautumaan. Kuzmic aloittaa kertomalla miten hänellä on tapana syyttää itseään huonoksi ihmiseksi jos hänen kotinsa on siivoton, ja sitten hän pyytää ystäviään kertomaan millä tavalla he puhuvat itselleen ilkeästi. Tämän jälkeen hän näyttää jokaiselle ystävälleen tämän oman lapsuuskuvan, ja kysyy sanoisiko hän samalla tavalla kuvan lapselle. Testi on yksinkertainen, mutta aivan uskomattoman voimakas. Naiset liikuttuvat kukin kyyneliin. Jokainen heistä haluaa sanoa lapsuusaikaiselle itselleen vain hyviä, lempeitä, kannustavia ja rakastavia asioita.

thumb_IMG_1548_1024

Aloin itkeä kun näin videon ensimmäisen kerran; samaistuin täysin videon naisten tilanteeseen, ja viesti meni perille kertaheitolla. En ikinä, ikinä, ikinä puhuisi omalle keskenkasvuiselle itselleni samalla tavalla kuin nykyään puhun itselleni. Oman lapsuuskuvan katsominen paljastaa kuitenkin, että se on juuri se mitä teen. Minä olen yhä sama. Minä olen näiden kuvien lapsi, hän elää minussa edelleen. Hänen toiveensa ja unelmansa, hänen viattomat odotuksensa elämältä. Onko oikein häntä kohtaan, minua kohtaan, että puhuttelen häntä kuin pahinta vihamiestäni? Enkö voisi olla hänellekin ymmärtävä ystävä, kannustava isosisko ja lempeä äiti?

thumb_IMG_1552_1024

Julmat sanat eivät saa ketään muuttumaan paremmaksi. Itsensä vähättely ei auta kasvamaan ja menestymään. Parhaiten voi antaa toisille varauksetonta rakkautta, jos rakastaa myös itseään – enkä tarkoita itserakkautta ja omahyväisyyttä, vaan itsensä hyväksymistä ja ymmärtämistä.

thumb_IMG_1551_1024

Olen laittanut kehyksiin kuvia lapsistamme, mutta minulla ei ole esillä yhtään kuvaa minusta itsestäni lapsena. Nähtyäni Kuzmicin videon halusin heti katsella omia lapsuuskuviani, ja selasin pitkästä aikaa läpi albumin, jonka vanhempani antoivat minulle kun menin naimisiin. Päätin laittaa ainakin yhden lapsuuskuvani esille. Ehkä se toimisi muistutuksena siitä, kuka olen, ja kenelle puhun kun puhun itselleni, ja ehkä silloin olisi helpompi löytää itsestään empaattinen ja kannustava suhtautuminen myös itseään eikä vain muita kohtaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggers like this: